SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
IBF Dalen
Innebandy

Vanliga frågor om COVID-19 och vår verksamhet
2020-11-20 12:28
Med hänsyn till den samhällsspridning som finns med COVID-19 i Västerbotten och Umeå så har vi i föreningen här sammanställt svar utifrån de vanligaste frågorna som kommer in till föreningen från föräldrar och ledare med anledning av pandemin och hur den påverkar barn- och ungdomsidrotten.
a) Vi har smittspridning i skolklasser där många av våra spelare går, hur ska vi göra?
Svar: Vi rekommenderar att ni ledare då fortsätter trycka på rekommendationerna kring hygien och att alla ska stanna hemma vid symptom. Ni som ledare kan även gå ut med information om att ni uppmuntrar alla att vara extra uppmärksamma på symptom. Om ni bedömer att det är aktuellt att pausa verksamheten, läs då svaret på nästa fråga.

b) När finns det skäl för att pausa vår verksamhet?
Svar: Folkhälsomyndigheten, Riksidrottsförbundet och andra idrottsförbund har påtalat vikten av att unga rör på sig och får en aktiv och rörelserik vardag. Vi förstår att det kan finnas oro hos vissa föräldrar och aktiva och det är frivilligt att delta i verksamheten nu. Ni som ledare kan vid oro besluta att pausa verksamheten om det finns bekräftad smitta i gruppen eller i spelarnas närhet (ex. skola). Vi rekommenderar att ni informerar föreningen när det övervägs, kontakta då ungdom@vastpastan.se.

c) Hur ska vi göra med målvaktsutrustningen som delas mellan olika spelare?
Svar: Vi rekommenderar att under en och samma träning inte byta målvakter för att inte hjälm och övrig utrustning ska gå runt mellan olika spelare. Tvätta utrustningen regelbundet och det går att använda ytdesinfektion eller sårtvättslappar (som innehåller alkohol) för att torka och desinfektera hjälmens insida.

d) Vi har en aktiv/ledare som har bekräftad smitta, vad ska vi göra i laget?
Svar: Det är viktigt att den smittade följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer så att de kan inleda en smittspårning samt att den smittade stannar hemma i minst 7 dagar från symptomdebut och minst 2 dagar efter att den är helt symptomfri. Oavsett om den aktiva/ledaren deltagit i verksamhet i samband med insjuknandet ska övriga i laget och föräldragruppen informeras om att det kan finnas smittspridning och att de bör vara extra uppmärksamma på symptom. Dela inte med dig av några personuppgifter om vem som är smittad förutsatt att du inte fått personens/målsmans godkännande för det. 

e) Behöver vi informera hela föreningen om det finns bekräftad COVID-19 i vårt lag?
Svar: Nej det behöver ni inte göra. Region Västerbotten sköter smittspårning och det räcker att ni informerar de i er grupp, aktiva och föräldrar, samt att vi önskar att få information om det till kansliet. Ni kan skicka ett mail då till ungdom@vastpastan.se

f) När kommer matcher och tävlingar att starta igång igen?
Svar: Detta bestäms av distriktets specialidrottsförbund tillsammans med Region Västerbotten och Folkhälsomyndigheten. På respektive distrikts hemsida (t.ex innebandy.se/vasterbotten) kan ni hitta information om hur länge tävlingar pausats för närvarande. Observera att datumen för hur länge tävlingar är pausade kan skjutas fram beroende på utvecklingen av situationen i samhället.

g) Får vi ha träningsmatcher mot andra lag i föreningen eller från andra föreningar?
Svar: Nej det är inte aktuellt så länge det råder särskilda bestämmelser på grund av den nuvarande smittspridningen och tävlingar pausats. Inom idrotter som Innebandy får barn och unga födda 2005 eller senare får fortsätta med sin träningsverksamhet och kan istället använda sig av spelövningar för att skapa matchlika moment, vi rekommenderar att spelövningarna styrs med regler som minskar närkontakt mellan spelare.

h) Vi brukar låna spelare från andra lag i föreningen till träning, får vi göra det nu?
Svar: Ja det får ni göra, enligt nuvarande bestämmelser inom t.ex. innebandyn så får tyvärr inte barn födda 2004 eller tidigare delta i träningsverksamhet så dessa får inte lånas in till träningar men i yngre lag är det fortsatt okej att göra det.

i) Vi upplever att en del föräldrar stannar kvar kring träningen vilket bidrar till trängsel på de ytor de uppehåller sig, vad gäller?
Svar: För de allra yngsta (födda 2013-2014) har vi i samråd med distriktet sagt att det är okej att EN (1) förälder närvarar för att kunna hjälpa sitt barn, de ska dock följa rekommendationerna och undvika trängsel. Klarar barnet sig själv ganska bra rekommenderar vi att föräldrarna inte vistas i anläggningen under träningstiden. Äldre grupper, födda 2012 och tidigare, så tillåts inga föräldrar på läktare och vi uppmuntrar dem till att göra något annat under träningen istället. Tipsa föräldrarna om aktiviteter de kan göra under tiden laget tränar som att ta en promenad, en löprunda, passa på att handla eller vänta i bilen läsandes en bok eller surfa i telefonen. Även vuxna mår bra av daglig fysisk aktivitet.

j) Vad gör föreningen för att minska smittspridningen?
Svar: Föreningen har löpande en dialog med övriga föreningar i närområdet kring vårt arbete, vi har infört begränsningar i vuxnas närvaro, satt upp information och gjort utskick om de rekommendationer vi får till oss. Tillsammans med de vi hyr hallar av har vi också arbetat för att kunna minska trängsel och på exempelvis Musköten finns det särskilda utgångar för att skapa ett bättre flöde utan trängsel. Föreningen lyssnar också till den information och rekommendationer som kommer från regionen, förbundet och andra aktörer och sprider det vidare till våra aktivitetsledare. Vi vill fortsätta uppmuntra till att alla är extra noggranna med hygienen och tvättar händer ofta med tvål och/eller handsprit samt att alla är extra uppmärksamma på symptom som de känner av eller upptäcker hos sina barn.

Har ni som ledare eller förälder andra frågor eller om det dyker upp frågor framöver så kan ni kontakta föreningen genom ungdom@vastpastan.se. Många frågor som rör COVID-19 kan ni också hitta svar på via några av länkarna här nedan:


Nyhetsarkiv
Sommarbingo2021-06-22 09:57
Uppstart P/F-142020-09-09 11:12
Vid oro för ett barn2020-02-28 10:00
Nytt lag i Dalen - DJ172018-05-16 11:55
Trygga Idrottsmiljöer2018-02-13 14:45
Julfika 28 december2017-12-18 10:20
Ketil Camp 20182017-12-01 10:00
Idrott och NPF2017-04-12 12:00
Knattecup F/P-092017-03-13 15:00
Måns Målvaktsskola2016-10-20 14:00
Övningsbank2016-09-07 09:41
DM-FINAL Damer2016-08-17 14:17
DM-FINAL Herrar2016-08-15 13:57
Dags att bli medlem!2016-06-28 00:39
Följ Dalen från soffan2014-07-26 14:10
Påminnelse om Årsmöte2014-06-16 15:19
Beställ Replicatröja2014-06-09 10:51
Dalen är vinnare!2014-05-27 10:25
 
 
Våra huvudsponsorer: